Organiseer een ouderavond op jouw school over het thema ‘kinderen en beeldschermen’

Gepubliceerd op 28 juni 2024 om 19:55

Wat kenmerkte jouw eigen tienertijd?

Met deze vraag opende Renate van Stichting Chris en Voorkom de ouderavond van een basisschool in Nijkerkerveen. “Veel buitenspelen, ontdekken, experimenteren, veel persoonlijke sociale contacten en veel ondernemen”, waren de antwoorden van ouders. Je sprak met elkaar af door bij elkaar langs te gaan, gewoon aan te bellen.

De tienertijd van onze kinderen wordt gedomineerd door andere dingen: “meedoen met alle hypes” werd genoemd, maar ook “ergens bij willen horen (en veel onzekerheid als dat niet lukt)” en “onbegrensd online (kunnen) zijn, alles kan en is binnen handbereik”. Dat laatste is een uitdagende ontwikkeling waar we als ouders mee moeten leren omgaan. In de klas is het effect van online zijn goed merkbaar, kinderen die ’s ochtends al een tijdlang op een scherm hebben gezeten, komen de klas in met een ‘vol hoofd’. Of kinderen maken ruzie in een Whatsapp-groep of game, wat daarna doorgaat in de klas. Een leraar weet dan niet goed wat er zich online heeft afgespeeld, maar moet er toch op anticiperen.

"Het is enorm waardevol om als ouders en leerkrachten met elkaar in gesprek te gaan over opvoeden in een wereld vol beeldschermen."

Het boek Screen Kids van Gary Chapman kan een heel waardevol hulpmiddel zijn om te ontdekken wat schermen met je brein, je relaties en je ontwikkeling doen, maar helpt ouders ook om sterk in hun schoenen te staan als zij hun kinderen gezond op willen laten groeien te midden van die schermen. Wat wil jij je kind meegeven in de opvoeding? En hoe doe je dat?

Onze hersens (en die van onze kinderen) zijn als sponzen. Wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Dat geldt dus ook voor onze digitale voeding. Op een ouderavond is er ruimte voor gesprek, en meestal resulteert dat in goede gesprekken waarbij veel herkenbaarheid is onderling. Het is goed om dit gesprek met elkaar te (blijven) voeren, ook ín de klassen, maar juist ook als ouders en leerkrachten.


Ouderavond op jouw school?

Wil jij een ouderavond rondom het thema ‘kinderen en beeldschermen’ organiseren op jouw school? Bij Stichting Chris en Voorkom kun je Renate boeken voor een interactieve lezing van 1,5 uur. De boekentafel kun je door ons laten verzorgen. Bij veel gemeentes is bovendien subsidie beschikbaar om de kosten van zo’n avond te dekken.

Het boek Screen Kids en het ‘ouderavondpakket’ (bestaande uit het boek Screen Kids, posters voor de boekentafel plus een speciaal kortingstarief voor verkoop van het boek op de ouderavond, en twee leuke quizzen voor ouders en kinderen over schermtijd voor op de stoelen), is aan te vragen via onderstaande formulier.


Ja, ik wil meer informatie over een ouderavond 'mediawijsheid' 


In Screen Kids geven Gary Chapman en Arlene Pellicane je de tools die je nodig hebt om technologie op een gezonde manier te gebruiken en je kids te leren er op een goede manier mee om te gaan. Door middel van verhalen, wetenschap en verfrissende inzichten zul je ontdekken hoe je terrein terug kunt winnen in je huis als het gaat om een te grote afhankelijkheid van schermen. Bovendien leer je over vijf sociale skills die elk kind nodig heeft (maar die ze niet leren achter hun schermen): vriendschap, dankbaarheid, zelfbeheersing, sorry zeggen en aandacht hebben.

 

ISBN 9789083121932 | Nederlands | 224 Blz.